Sekcja Symbol PKWiU Opis
A PKWiU 01.11.11.0 Pszenica durum
A PKWiU 01.11.12.0 Pozostała pszenica
A PKWiU 01.11.20.0 Kukurydza, z wyłączeniem kukurydzy cukrowej i pastewnej
A PKWiU 01.11.31.0 Jęczmień
A PKWiU 01.11.32.0 Żyto
A PKWiU 01.11.33.0 Owies
A PKWiU 01.11.41.0 Sorgo
A PKWiU 01.11.42.0 Proso
A PKWiU 01.11.49.0 Pozostałe zboża
A PKWiU 01.11.50.0 Słoma i plewy zbóż
A PKWiU 01.11.61.0 Fasola
A PKWiU 01.11.62.0 Groch
A PKWiU 01.11.69.0 Pozostałe warzywa strączkowe, świeże lub schłodzone
A PKWiU 01.11.71.0 Fasola
A PKWiU 01.11.72.0 Bób i bobik
A PKWiU 01.11.73.0 Ciecierzyca (cieciorka)
A PKWiU 01.11.74.0 Soczewica
A PKWiU 01.11.75.0 Groch
A PKWiU 01.11.79.0 Warzywa strączkowe suszone, gdzie indziej niesklasyfikowane
A PKWiU 01.11.81.0 Nasiona soi
A PKWiU 01.11.82.0 Orzeszki ziemne w łupinach
A PKWiU 01.11.83.0 Orzeszki ziemne łuskane
A PKWiU 01.11.84.0 Nasiona bawełny
A PKWiU 01.11.91.0 Nasiona lnu
A PKWiU 01.11.92.0 Nasiona gorczycy
A PKWiU 01.11.93.0 Nasiona rzepaku i rzepiku
A PKWiU 01.11.94.0 Nasiona sezamu
A PKWiU 01.11.95.0 Nasiona słonecznika
A PKWiU 01.11.99.0 Pozostałe nasiona oleiste, gdzie indziej niesklasyfikowane
A PKWiU 01.12.10.0 Ryż niełuskany
A PKWiU 01.13.11.0 Szparagi
A PKWiU 01.13.12.0 Kapusta
A PKWiU 01.13.13.0 Kalafiory i brokuły
A PKWiU 01.13.14.0 Sałata
A PKWiU 01.13.15.0 Cykoria
A PKWiU 01.13.16.0 Szpinak
A PKWiU 01.13.17.0 Karczochy
A PKWiU 01.13.19.0 Pozostałe warzywa kwiatostanowe, liściaste i łodygowe
A PKWiU 01.13.21.0 Arbuzy
A PKWiU 01.13.29.0 Melony
A PKWiU 01.13.31.0 Papryka i inne warzywa owocowe z rodzaju Capsicum
A PKWiU 01.13.32.0 Ogórki
A PKWiU 01.13.33.0 Bakłażany (oberżyny)
A PKWiU 01.13.34.0 Pomidory
A PKWiU 01.13.39.0 Pozostałe warzywa owocowe, gdzie indziej niesklasyfikowane
A PKWiU 01.13.41.0 Marchew i rzepa
A PKWiU 01.13.42.0 Czosnek
A PKWiU 01.13.43.0 Cebula
A PKWiU 01.13.44.0 Pory i pozostałe warzywa z rodziny czosnkowatych
A PKWiU 01.13.49.0 Pozostałe warzywa korzeniowe, cebulowe i bulwiaste, z wyłączeniem warzyw o dużej zawartości skrobi i inuliny
A PKWiU 01.13.51.0 Ziemniaki
A PKWiU 01.13.52.0 Ziemniaki słodkie (pataty, bataty)
A PKWiU 01.13.53.0 Maniok (cassava)
A PKWiU 01.13.59.0 Pozostałe jadalne korzenie i bulwy o dużej zawartości
A PKWiU 01.13.60.0 Nasiona warzyw, z wyłączeniem nasion buraków cukrowych
A PKWiU 01.13.71.0 Buraki cukrowe
A PKWiU 01.13.72.0 Nasiona buraków cukrowych
A PKWiU 01.13.80.0 Grzyby, włączając trufle
A PKWiU 01.13.90.0 Warzywa świeże, gdzie indziej niesklasyfikowane
A PKWiU 01.14.10.0 Trzcina cukrowa
A PKWiU 01.15.10.0 Tytoń nieprzetworzony
A PKWiU 01.16.11.0 Bawełna niezgrzeblona i nieczesana
A PKWiU 01.16.12.0 Juta, kenaf i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone, z wyłączeniem lnu, konopi i ramii
A PKWiU 01.16.19.0 Len, konopie oraz pozostałe surowe rośliny włókniste, gdzie indziej niesklasyfikowane
A PKWiU 01.19.10.0 Rośliny pastewne
A PKWiU 01.19.21.0 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe
A PKWiU 01.19.22.0 Nasiona kwiatów
A PKWiU 01.19.31.0 Nasiona roślin pastewnych, włączając nasiona buraków pastewnych
A PKWiU 01.19.39.0 Pozostałe surowe produkty roślinne, gdzie indziej niesklasyfikowane
A PKWiU 01.21.11.0 Winogrona stołowe
A PKWiU 01.21.12.0 Pozostałe winogrona świeże
A PKWiU 01.22.11.0 Awokado
A PKWiU 01.22.12.0 Banany, plantany itp.
A PKWiU 01.22.13.0 Daktyle
A PKWiU 01.22.14.0 Figi
A PKWiU 01.22.19.0 Pozostałe owoce tropikalne i podzwrotnikowe
A PKWiU 01.23.11.0 Pomelo i grejpfruty
A PKWiU 01.23.12.0 Cytryny i limonki
A PKWiU 01.23.13.0 Pomarańcze
A PKWiU 01.23.14.0 Mandarynki, klementynki i tangeryny
A PKWiU 01.23.19.0 Pozostałe owoce cytrusowe
A PKWiU 01.24.10.0 Jabłka
A PKWiU 01.24.21.0 Gruszki
A PKWiU 01.24.22.0 Pigwy
A PKWiU 01.24.23.0 Morele
A PKWiU 01.24.24.0 Wiśnie i czereśnie
A PKWiU 01.24.25.0 Brzoskwinie
A PKWiU 01.24.26.0 Nektaryny
A PKWiU 01.24.27.0 Śliwki
A PKWiU 01.24.28.0 Owoce tarniny
A PKWiU 01.24.29.0 Pozostałe owoce ziarnkowe i pestkowe, gdzie indziej niesklasyfikowane
A PKWiU 01.25.11.0 Owoce kiwi
A PKWiU 01.25.12.0 Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami
A PKWiU 01.25.13.0 Truskawki i poziomki
A PKWiU 01.25.19.0 Porzeczki, agrest i owoce z rodzaju Vaccinium (np. żurawina, borówki czarne), gdzie indziej niesklasyfikowane
A PKWiU 01.25.20.0 Nasiona owoców
A PKWiU 01.25.31.0 Migdały
A PKWiU 01.25.32.0 Kasztany jadalne
A PKWiU 01.25.33.0 Orzechy laskowe
A PKWiU 01.25.34.0 Orzeszki pistacjowe
A PKWiU 01.25.35.0 Orzechy włoskie
A PKWiU 01.25.39.0 Pozostałe orzechy, z wyłączeniem dziko rosnących orzechów jadalnych, orzeszków ziemnych i orzechów kokosowych
A PKWiU 01.25.90.0 Pozostałe owoce, gdzie indziej niesklasyfikowane
A PKWiU 01.26.11.0 Oliwki stołowe
A PKWiU 01.26.12.0 Oliwki do produkcji oliwy
A PKWiU 01.26.20.0 Orzechy kokosowe
A PKWiU 01.26.90.0 Pozostałe owoce oleiste, gdzie indziej niesklasyfikowane
A PKWiU 01.27.11.0 Kawa niepalona
A PKWiU 01.27.12.0 Herbata
A PKWiU 01.27.13.0 Maté (herbata paragwajska)
A PKWiU 01.27.14.0 Ziarna kakaowe
A PKWiU 01.28.11.0 Pieprz surowy z rodzaju Piper
A PKWiU 01.28.12.0 Chili, papryka słodka i inne rośliny przyprawowe i aromatyczne z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, surowe, suszone
A PKWiU 01.28.13.0 Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamon, surowe
A PKWiU 01.28.14.0 Anyż, badian, kolendra, kmin, kminek, koper i jagody jałowca,
A PKWiU 01.28.15.0 Cynamon surowy i kwiaty cynamonowca
A PKWiU 01.28.16.0 Goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki) surowe
A PKWiU 01.28.17.0 Imbir surowy, suszony
A PKWiU 01.28.18.0 Wanilia surowa
A PKWiU 01.28.19.0 Pozostałe nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne
A PKWiU 01.28.20.0 Szyszki chmielowe
A PKWiU 01.28.30.0 Rośliny wykorzystywane głównie w przemyśle perfumeryjnym, farmacji lub do celów owadobójczych, grzybobójczych i innych podobnych
A PKWiU 01.29.10.0 Kauczuk naturalny
A PKWiU 01.29.20.0 Choinki świąteczne cięte
A PKWiU 01.29.30.0 Materiały roślinne w rodzaju stosowanych głównie do wyplatania, wyściełania,wypychania lub w farbowaniu lub garbowaniu
A PKWiU 01.30.10.0 Rośliny żywe, cebulki, bulwy i korzenie, sadzonki i szczepy; grzybnia
A PKWiU 01.41.10.0 Bydło mleczne żywe
A PKWiU 01.41.20.0 Surowe mleko bydła mlecznego
A PKWiU 01.42.11.0 Pozostałe żywe bydło i bawoły, z wyłączeniem cieląt
A PKWiU 01.42.12.0 Cielęta żywe
A PKWiU 01.42.20.0 Nasienie bydlęce
A PKWiU 01.43.10.0 Konie i pozostałe zwierzęta koniowate, żywe
A PKWiU 01.44.10.0 Wielbłądy i zwierzęta wielbłądowate, żywe
A PKWiU 01.45.11.0 Owce żywe
A PKWiU 01.45.12.0 Kozy żywe
A PKWiU 01.45.21.0 Mleko owcze surowe
A PKWiU 01.45.22.0 Mleko kozie surowe
A PKWiU 01.45.30.0 Wełna strzyżona, potna z owiec i kóz, włączając wełnę praną z drugiej strzyży
A PKWiU 01.46.10.0 Świnie żywe
A PKWiU 01.47.11.0 Kurczęta i pozostałe ptactwo domowe z gatunku „Gallus domesticus”
A PKWiU 01.47.12.0 Indyki
A PKWiU 01.47.13.0 Gęsi
A PKWiU 01.47.14.0 Kaczki i perliczki
A PKWiU 01.47.21.0 Jaja kurze, świeże w skorupkach
A PKWiU 01.47.22.0 Jaja pozostałego drobiu, świeże w skorupkach
A PKWiU 01.47.23.0 Jaja wylęgowe
A PKWiU 01.49.11.0 Króliki żywe domowe
A PKWiU 01.49.12.1 Strusie żywe hodowlane
A PKWiU 01.49.12.9 Pozostałe ptaki żywe hodowlane, gdzie indziej niesklasyfikowane
A PKWiU 01.49.13.0 Gady żywe hodowlane, włączając węże i żółwie
A PKWiU 01.49.19.0 Pozostałe żywe zwierzęta hodowlane, gdzie indziej niesklasyfikowane
A PKWiU 01.49.21.0 Miód naturalny
A PKWiU 01.49.22.0 Mleko surowe, gdzie indziej niesklasyfikowane
A PKWiU 01.49.23.0 Ślimaki, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone, w solance, z wyłączeniem ślimaków morskich
A PKWiU 01.49.24.0 Produkty jadalne pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niesklasyfikowane
A PKWiU 01.49.25.0 Kokony jedwabników nadające się do motania
A PKWiU 01.49.26.0 Woski owadzie i spermacet, włączając rafinowane i barwione
A PKWiU 01.49.27.0 Embriony zwierzęce do celów reprodukcyjnych
A PKWiU 01.49.28.0 Produkty zwierzęce niejadalne, gdzie indziej niesklasyfikowane
A PKWiU 01.49.31.0 Skóry futerkowe surowe, z wyłączeniem skór jagnięcych
A PKWiU 01.49.32.0 Skóry futerkowe jagnięce surowe
A PKWiU 01.49.39.0 Skóry i skórki zwierzęce surowe, świeże lub zakonserwowane, ale dalej nieprzetworzone, gdzie indziej niesklasyfikowane
A PKWiU 01.61.10.0 Usługi wspomagające produkcję roślinną
A PKWiU 01.62.10.0 Usługi wspomagające chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
A PKWiU 01.63.10.0 Usługi następujące po zbiorach
A PKWiU 01.64.10.0 Usługi związane z obróbką nasion dla celów rozmnażania roślin
A PKWiU 01.70.10.0 Łowiectwo i pozyskiwanie zwierząt łownych oraz usługi związane z łowiectwem
A PKWiU 02.10.11.0 Sadzonki drzew i krzewów leśnych
A PKWiU 02.10.12.0 Nasiona drzew i krzewów leśnych
A PKWiU 02.10.20.0 Usługi związane ze szkółkami leśnymi
A PKWiU 02.10.30.0 Drzewa leśne
A PKWiU 02.20.11.0 Drewno okrągłe z drzew iglastych, z wyłączeniem drewna opałowego i z drzew tropikalnych
A PKWiU 02.20.12.0 Drewno okrągłe z drzew iglastych, z wyłączeniem drewna opałowego i z drzew tropikalnych
A PKWiU 02.20.13.0 Drewno okrągłe z drzew tropikalnych
A PKWiU 02.20.14.0 Drewno opałowe
A PKWiU 02.30.11.0 Balata, gutaperka, guayule, chicle i podobne gumy naturalne
A PKWiU 02.30.12.0 Szelak, balsamy i pozostałe gumy i żywice naturalne
A PKWiU 02.30.20.0 Korek naturalny, surowy lub wstępnie obrobiony
A PKWiU 02.30.30.0 Części roślin, trawy, mchy i porosty nadające się do celów zdobniczych oraz pozostałe niejadalne dziko rosnące produkty leśne
A PKWiU 02.30.40.0 Dziko rosnące jadalne produkty leśne
A PKWiU 02.40.10.1 Usługi związane z urządzaniem lasu, włączając inwentaryzacje leśne, oceny i aktualizacje
A PKWiU 02.40.10.2 Usługi związane z zagospodarowaniem lasu
A PKWiU 02.40.10.3 Usługi związane z ochroną lasu, włączając ochronę przed pożarami
A PKWiU 02.40.10.4 Usługi związane z pozyskiwaniem drewna, włączając zrywkę i przemieszczanie drewna na terenie lasu
A PKWiU 02.40.10.9 Pozostałe usługi związane z leśnictwem
A PKWiU 03.00.11.0 Ryby żywe ozdobne
A PKWiU 03.00.12.0 Ryby żywe morskie, z wyłączeniem hodowlanych
A PKWiU 03.00.13.0 Ryby żywe słodkowodne, z wyłączeniem hodowlanych
A PKWiU 03.00.14.0 Ryby żywe morskie hodowlane
A PKWiU 03.00.15.0 Ryby żywe słodkowodne hodowlane
A PKWiU 03.00.21.0 Ryby świeże lub schłodzone morskie, z wyłączeniem hodowlanych
A PKWiU 03.00.22.0 Ryby świeże lub schłodzone słodkowodne, z wyłączeniem hodowlanych
A PKWiU 03.00.23.0 Ryby świeże lub schłodzone morskie hodowlane
A PKWiU 03.00.24.0 Ryby świeże lub schłodzone słodkowodne hodowlane
A PKWiU 03.00.31.0 Skorupiaki niezamrożone, z wyłączeniem hodowlanych
A PKWiU 03.00.32.0 Skorupiaki niezamrożone hodowlane
A PKWiU 03.00.41.0 Ostrygi żywe, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem hodowlanych
A PKWiU 03.00.42.0 Pozostałe mięczaki i bezkręgowce wodne żywe, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem hodowlanych
A PKWiU 03.00.43.0 Ostrygi żywe, świeże lub schłodzone, hodowlane
A PKWiU 03.00.44.0 Pozostałe mięczaki i bezkręgowce wodne żywe, świeże lub schłodzone, hodowlane
A PKWiU 03.00.51.0 Perły naturalne, nieobrobione
A PKWiU 03.00.52.0 Perły hodowlane, nieobrobione
A PKWiU 03.00.61.0 Koral i podobne produkty, skorupy mięczaków, skorupiaków lub szkarłupni oraz kości sepii
A PKWiU 03.00.62.0 Gąbki naturalne pochodzenia zwierzęcego
A PKWiU 03.00.63.0 Wodorosty morskie i pozostałe algi, z wyłączeniem hodowlanych
A PKWiU 03.00.64.0 Wodorosty morskie i pozostałe algi, hodowlane
A PKWiU 03.00.69.0 Pozostałe produkty połowów, gdzie indziej niesklasyfikowane
A PKWiU 03.00.71.0 Usługi wspomagające rybołówstwo
A PKWiU 03.00.72.0 Usługi wspomagające chów i hodowlę ryb oraz pozostałych organizmów wodnych